dinsdag 13 december 2011

Auti-weetje december: veranderingen

Kinderen met autisme kunnen vaak erg moeilijk omgaan met veranderingen. De voor hen noodzakelijke duidelijkheid en voorspelbaarheid valt weg, waardoor ze gespannen geraken.

Ze willen graag een antwoord op “WIE – WAT – WAAR – WANNEER – HOE LANG – WAT DAARNA”. Van zodra dit duidelijk is, zijn de meesten gerustgesteld!

TIPS:
* Probeer veranderingen aan te kondigen, bv. als je op uitstap gaat met de kinderen. Als je zelf niet zeker weet wat er zal gebeuren, zeg dit dan ook tegen je kind. Zo hoef je achteraf niet uit leggen waarom je eerst iets anders verteld hebt.

* Als je iets verandert in huis, doe dit dan wanneer je kind erbij is. (bv. verplaatsen van een kast, nieuwe klok ophangen,…). Door het samen te doen, kan het kind de verandering zien gebeuren. Soms hebben kinderen met ASS het moeilijk om afscheid te nemen van iets. Dit kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen wanneer de kinderkamer opnieuw behangen wordt. Een idee is om een stuk oud behangpapier in te kaderen en in de vernieuwde kamer op te hangen. Zo kan je kind steeds terugblikken naar zijn ‘oude kamer’.

* Probeer steeds uit te leggen waarom er iets verandert en vertel er ook bij wat hetzelfde blijft. Je kan dit voor het kind visualiseren met tekeningen of pictogrammen, als dit nodig is.

Bijvoorbeeld:
- We gaan deze voormiddag naar de markt, maar daarna gaan we terug naar huis voor het middageten.
- Deze ochtend heb je geen tijd om een douche te nemen, maar na het ontbijt vertrekken we zoals gewoonlijk naar school.

* Je kan je kind leren omgaan met veranderingen, door regelmatig iets te veranderen in je dagplanning. Vooral als je het geplande wijzigt door iets leuker, leert je kind dat een verandering niet altijd negatief hoeft te zijn.

Juf Veerle Van Lancker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je reageren? Heel fijn.
Typ je reactie in het tekstvenster en kies vervolgens in het onderstaand keuzemenu "Reageer als" voor de optie "Naam/URL".
Het is voldoende om je (voor)naam in te vullen om een geldige reactie te plaatsen.
Alle reacties worden de leerkracht gecontroleerd voor ze verschijnen. Dit doen we om SPAM en ongewenste berichten te vermijden. Wees dus niet ongerust dat jouw bericht niet onmiddellijk verschijnt.